duminică, 22 ianuarie 2012

Praz cu masline

Pastrez vie in amintire imaginea soacrei mele ascunzind un colt de piine proaspata in buzunarul sortului de bucatarie. Ii placea sa manince acel colt cu un capat de ceapa verde, proaspata. O intrebam: "De ce mamaie maninci coltul ala?" Iar raspunsul venea, intr-o limba romaneasca cu accent strain: "Lasa-i bun. Asta imi place mie."
Spre deosebire de socrul meu care nu agrea deloc ceapa, ea o minca cu deosebita placere, goala, cu brinza, la fasole, ... , cu orice.
La fel de mult ii placea si prazul, pe care noi am inceput sa il consumam destul de tirziu. Si asta, tocmai pentru ca ii placea ei, iar cumnata mea, care o invita la masa de cite ori gatea praz, parasise Romania mergind sa locuiasca in Grecia alaturi de copii.
Am retrait cu placere acele vremuri astazi, cind am pregatit un delicios praz cu masline.


Ingrediente folosite:
- doua bucati praz
- 3 linguri ulei de masline
- 300 grame masline kalamata
- 3 frunze dafin
- citeva boabe de piper negru
- o lingurita boia dulce
- o cescuta suc de rosii cu pulpa (se poate inlocui cu bulion sau pasta de rosii, dupa gust)
- o lingurita boia dulce

Am curatat prazul de prima foaie apoi am taiat bucata alba pina la frunze, lasind aproximativ un centimetru din acestea. L-am spalat bine dupa care l-am feliat in rondele groase de cca 1,5 cm.








L-am pus la calit cu uleiul de masline.









Cind s-a inmuiat putin am adaugat apa pina s-a acoperit apoi am pus vasul in cuptor. Eu am adaugat si o lingurita de legume uscate de la Knor.
Intre timp, am pus la fiert o cana de apa in care am oparit maslinele, ca sa scot din sare si sa indepartez gustul amar pe care il dau prin fierbere.





Dupa aproximativ 10 minute, timp in care prazul a fiert inabusit si s-a inmuiat suficient, am adaugat maslinele, boiaua, frunzele de dafin si boabele de piper.






Se mai lasa citeva minute la foc, apoi se adauga si pulpa de rosii, lasindu-se in cuptor pina scade sosul fara ca mincarea sa ramina uscata.








Iata rezultatul final:


















Feliile de praz sint cremoase dar intregi, iar aroma imprastiata de frunzele de dafin combinata cu gustul usor amarui - sarat al maslinelor, fac ca aceasta mincare sa creeze o atmosfera familiara, inconfundabila, mediteraneana.

2 comentarii:

  1. Am facut de multe ori aceasta reteta si intradevar este f.f. buna, aspectoasa si se consuma cu placere.

    RăspundețiȘtergere