marți, 2 octombrie 2012

Varza a la Cluj

In anii studentiei mele erau niste reguli pe care toti studentii caministi trebuiau sa le respecte.
Una dintre acestea se referea la datoria studentilor de a face de serviciu la cantina complexului studentesc.
Ce presupunea aceasta obligatie? Pai: curatatul legumelor pentru prepararea mesei de prinz si a cinei din ziua respectiva, spalatul veselei, sau, daca erai norocos, pregatirea salii de mese. Era o zi obositoare, insa suplimentul de desert de la sfirsitul calvarului compensa ceva din osteneala. 
Imi placea insa forfota bucatariei, agitatia bucatareselor pentru ca meniul stabilit sa fie gata la ora prezentarii gurilor flaminde nerabdatoare, insirate cu tava in mina in fata rafturilor cu portiile pregatite.
Erau mincaruri simple, intr-o perioada de austeritate severa, insa erau tare gustoase. 
Nu degeaba se spune ca nu exista mincare mai buna ca cea gatita la cazan.
Printre felurile de mincare ce se regaseau frecvent pe meniul zilnic se afla varza a la Cluj.
Imi amintesc tavile mari, negre, aburind, si simt inca in nari mirosul apetisant al acelui preparat simplu (atit de simplu ca trebuia sa insisti ca sa gasesti urmele de carne).
Am repetat reteta in caldura bucatariei mele, imbogatind usor ingredientele, si eliminind orezul - in incercarea de a elimina asemanarea cu niste sarmale imprastiate.
Si pentru ca nu agreez gustul afumaturilor in preparatele gatite, nu am adaugat nici costita afumata sau cirnati.
Deci, va propun o varianta mai dietetica de varza cu carne tocata, pe care am numit-o a la Cluj, pentru elementul specific acesteia, smintina.



Pentru pregatire am luat:
- o varza dulce
- o felie de pulpa de porc de aproximativ 700 de grame
- o ceapa
- doi ardei grasi
- trei rosii coapte
- o mina de patrunjel verde
- o lingura boia dulce
- sare si piper, dupa cum va place
- o lingura pulpa de rosii

Intii, am tocat fin varza pe care am pus-o la oparit in apa cu sare, pentru citeva minute (5 - 7 minute).



Intre timp am pregatit legumele, curatind ardeii si ceapa, oparind rosiile si indepartindu-le coaja.


Se toaca marunt pe rind,  intii ceapa, rasturnindu-se intr-o tigaie cu ulei incins si calindu-se pina se inmoaie usor, adaugindu-se pe urma ardeii maruntiti, apoi rosiile.
Se lasa sa fiarba incet pina ce sosul scade pe jumatate.


Carnea tocata impreuna cu patrunjelul verde se adauga peste sosul din tigaie.


Se omogenizeaza totul, potrivindu-se amestecul de sare si piper si adaugindu-se si boiaua dulce.
Lasam sa se gateasca pentru maxim 15 minute, amestecind din cind in cind.
Scurgem varza de apa in care s-a oparit, dupa care, luam jumatate din cantitate si asezam un strat uniform intr-un vas uns cu doua linguri de ulei.


Se rastoarna deasupra amestecul de carne si legume, distribuindu-l peste varza din vas.


Se acopera cu restul de varza peste care se toarna un sos, pregatit dintr-o lingura de pulpa de rosii si jumatate cana de apa, apoi se da la cuptor pentru o ora si jumatate.


Va rezulta o mincare scazuta, cu gust usor picant si arome puternice, ce se va servi cu ardei iute si o portie zdravana de smintina.


10 comentarii:

  1. Arata tare bine, eu n-am facut niciodata dar ma asteapta si pe mine o incercare :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Ma inscriu si eu la o mica portioara, dar pui si smintinica deasupra da ?! Hmmm, delicioasa... Pupici !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Desigur. Esti invitata mea. Si, ca sa alunece mai bine, te cinstesc si cu o tuica de prune autentica, preparata de ginerele meu. :D

      Ștergere
  3. Eu am făcut întotdeauna sarmale, dar cred că este mai uşor să faci varza a la Cluj, pentru că nu mai trebuie să munceşti cu împachetatul. În plus arată tare bine :) Mulţumesc de idee,

    RăspundețiȘtergere
  4. Vai,vai,vai,arata nemaipomenit de bine,mor aici de pofta.Pot veni la masa?Pot,pot,pot?
    Toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
  5. yoy yoy yoy. Asta numa' varza a la Cluj nu-i. 3/4 din ingredientele folosite nu se pun in reteta originala si doar pt ca are smantana nu se poate numi varza a la Cluj.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Suport orice critica desi, in introducere am precizat ca e o varianta proprie si oarecum dietetica (am exclus afumaturile si cirnatii, si orice alte ingrediente grele pe care le folosesc cei din zona precizata).

      Ștergere
  6. arata frumos, dar ai omis orezul, stiu aii precizat ca este o varianta proprie dar incearca sa vezi ce obtineai daca puneai si orez

    RăspundețiȘtergere
  7. Da arata extraordinar insa intradevar lipseste orezul, cimbrul si mararul uscat sau verde si nu se pune rosii sau ardei in rest e superb felicitari.

    RăspundețiȘtergere