luni, 12 noiembrie 2012

Muschi de porc cu legume rasol


Schimbarile meteorologice din aceasta perioada predispun organismul la diverse afectiuni, virozele sau gripa fiind cele care produc cel mai mare discomfort.
Existind o mare varietate de virusi care pot provoca raceli, de multe ori nici un tratament nu se dovedeste eficient.
Este binecunoscuta actiunea antibiotica a usturoiului, comparabila cu cea a unui antibiotic cu spectru larg, avind efecte pozitive asupra intregului sistem imunitar. 
Usturoiul contine doua componente principale, care au importanta terapeutica: allicin si compusi bio-activi care contin sulf. Allicinul este compusul cu cele mai importante efecte asupra sanatatii. Acesta nu se gaseste in usturoiul normal, ci se produce in momentul in care catelul de usturoi este taiat sau zdrobit. Cu cit este tocat mai marunt, cu atit mai mult allicin se produce, deci si efectul terapeutic va fi mai puternic. 
Usturoiul ajuta in tratarea racelii si gripei insa are si efecte excelente folosit in scop preventiv.
Exista o serie de combinatii farmaceutice sau alternative bio ce contin usturoi insa eu am ales varianta cea mai sanatoasa, aceea de a-l consuma sub forma unui mujdei proaspat alaturi de ceva legume ca garnitura pentru o friptura simpla.
Asadar, voi completa o reteta simpla cu "tratamentul" propus de mine: muschi de porc cu legume rasol.





Se portioneaza o bucata de muschi de porc, degresat, feliindu-se generos.
Intr-un vas de sticla termorezistenta se pun doua linguri de ulei asezindu-se apoi feliile de muschi. 
Se condimenteaza presarindu-se din belsug cu oregano, apoi se adauga piper macinat si sare dupa gust.


Turnam apa cit sa acoperim carnea, asezam capacul vasului si introducem la cuptor lasind sa fiarba molcom timp de o ora si jumatate.
Se curata legumele, morcov, patrunjel, telina, cartofi si ceapa, in functie de numarul de portii pe care dorim sa il obtinem. Nu gresim daca punem sa fiarba mai multe legume avind in vedere ca acestea se pot consuma si reci sau pot fi folosite pentru prepararea unei salate boeuf.


Vom supraveghea din vreme in vreme mersul procesului de gatire, atit pentru carne cit si pentru legume.
Cind carnea este fiarta, se indeparteaza capacul, se adauga o ceasca de vin alb, lasindu-se vasul in cuptor pina ce zeama scade aproape complet iar carnea va fi frumos rumenita.
Se inteapa usor legumele ca sa verificam daca sint fierte.
Inainte de servire se pregateste un mujdei zdravan de usturoi.
Curatam o capatina de usturoi, indepartam miezul - reprezentind coltul din care ar urma sa rasara in primavara o radacina noua de usturoi, stiut fiind ca acesta are un efect nedorit asupra mucoasei stomacului, producind arsuri, apoi punem cateii intr-un mojar pisindu-i bine.


Se adauga si un virf de cutit de sare, aceasta avind rolul de a favoriza eliberarea allicinului continut de usturoi.
Pasta obtinuta se freaca cu trei - patru linguri de ulei pina se obtine o crema pufoasa cu aspectul maionezei. 
La sfirsit adaugam un strop de otet care va da consistenta mujdeiului.




Se aseaza friptura pe farfurie adaugindu-se legumele fierte servindu-se alaturi de mujdeiul sanatos si, bineinteles, asortati un vin potrivit. 




4 comentarii:

  1. Daca cede Diana,cu siguranta vrea si ea papa bun de aici de la tine!Pup!

    RăspundețiȘtergere
  2. Uau, ce bine arata... Vin si eu la masa, daca promiti ca-mi pui in paharut un pic din continutul sticlei din poza... Cred ca merge de minune un paharut de vin alb cu o feliuta de carnita... Uite cum imi fac pofta aici in fata calculatorului !!! Pupici !!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce bunatate!! Vin si eu la masa! Pupicei

    RăspundețiȘtergere