duminică, 11 noiembrie 2012

Spaghetti cu ton


“la fantezie si creativitate n-are voie sa apeleze in bucatarie (gospodina) decit dupa ce stie bine toate regulile de baza.”
Dan Frank
Cartea bucatariei mele
(Paideia, 2011)

Ideile trebuie sa treaca experimentul gustos, sa fie inventive cu moderatie, in limitele bunului simt culinar.
Gindind astfel, nu prea am avut deschidere catre experiente culinare noi avind in vedere consumatorii carora le erau destinate preparatele, critici vehementi ce isi bazau argumentatia pe gusturile déjà cunoscute si agreate.
Ceea ce se numeste in mod obisnuit "bucatarie a unui popor" se refera la unele trasaturi specifice. 
Bucataria italiana, influentata favorabil de conditiile de relief, prielnic agriculturii dar si darnic in oferta piscicola, este vestita prin pastele sale fainoase (macaroane, spaghete), prin pizza preparata cu brinzeturi, prin brinzeturile maturate date pe razatoare, prin consumul de vietati marine.
In combinatie cu uleiul de masline si condimentele specifice, rezulta dieta mediteraneana, cea mai sanatoasa si apreciata.
Cu elemente de baza comune (uleiul de masline, brinzeturile, condimentele, fructele de mare) bucataria greceasca si cea italieneasca se aseamana destul de mult.
Pastele sint preferatele familiei.
Asa mi-am motivat prima data incercarea unei retete de spaghetti cu ton, alegere buna intrucit a fost tare apreciata.
Asta s-a intimplat cu multa vreme in urma, reteta situindu-se acum in topul retetelor cu paste pe care le pregatesc.




Acest preparat se consuma cald motiv pentru care pregatesc doar cite portii sint necesare, adaptind cantitatile ingredientelor utilizate in functie de acest lucru.
Ca baza, din 
- 1/2 pachet de spaghetti nr. 5 (250 grame) si 
- o cutie de ton in ulei de masline Rio Mare 160 g, 
obtin doua portii generoase, cam calorioase - adevarat, insa tare gustoase.
Contribuie la gustul desavirsit si 
- 2 linguri pulpa concentrata de rosii Cirio
- o lingura pesto alle melanzane Sacla (pesto cu vinete)
- o lingurita tapenade di pomodoro Sacla (rosii uscate tocate in ulei)
- o lingurita oregano,
- sare, piper, dupa preferinta
- 50 grame parmezan ras

Dupa ce se pun spaghetele intr-un vas cu apa fiarta in care s-a adaugat putina sare si un strop de ulei, asa incit spaghetele sa nu se lipeasca intre ele in timpul fierberii, pregatim compozitia pentru sos.
Tonul din conserva se rastoarna in tigaie impreuna cu uleiul in care a fost conservat, dupa care se adauga pulpa de rosii, pesto de vinete, pasta de rosii tocate, presaram oregano, dupa care punem tigaia pe foc moale. Amestecam continuu pina se combina ingredientele, rezultind un sos gros, presarat cu bucati de ton. Se sareaza si se pipereaza dupa gust, apoi se da deoparte dupa flacara.

Spaghetele se scurg de apa in care au fiert, se pun intr-un vas, adaugindu-se sosul pregatit. Se amesteca usor totul pina la completa incorporare a sosului, lasindu-se deoparte 








pina radem parmezanul necesar pentru completarea retetei dar si pentru decorare.

Optional, pentru servire se pot adauga masline feliate, sporind gustul preparatului, imbogatindu-i aromele.




Completati cu buchetul unui pahar de Feteasca Neagra de Murfatlar, veti obtine un gust divin, incalzind usor atmosfera si aprinzind licariri vesele in priviri.

Un comentariu: