joi, 6 noiembrie 2014

Prajitura Boema

Privesc in vitrina.
Lumini potrivite transforma prajiturile in tentatii apetisante.
Alaturi de mine, doi tineri tinindu-si strins miinile intr-un gest tandru, planuiesc o seara romantica cu muzica in surdina, luminari pilpiinde si desert savuros, atmosfera intima intr-un spatiu discret, departe de agitatia localurilor banale din  urbe.
Tresar placut surprinsa sa recunosc sentimentul dupa scinteile din priviri!
Comanda soptit: “doua Boema”, si pornesc precipitat catre iesire, parca grabindu-se sa traiasca clipa.
Ramin privind in urma lor, imagine ce isi pierde conturul in aburul amintirii, transformindu-se incet in doua siluete de liceeni pe care le recunosc.
Calcind infrigurati pe podeaua ce scirtiie la fiecare pas, se indreapta catre cel mai indepartat colt al cofetariei, acolo unde – departe de privirile indiscrete, in fata unei prajituri Boema, isi vor cufunda privirile unul in ochii celuilalt traind cel mai profund sentiment de iubire.
Ma trezeste brusc un claxon readucindu-ma la realitate.
O realitate ce a transformat in ruina vechea cofetarie de pe Republicii, o realitate ce a acoperit cu banal istoria unui oras cosmopolit.
Insa o realitate ce nu a putut atinge sentimentele ce in timp au capatat valoarea vinului vechi, maturizindu-se si capatind profunzime, protejate intr-o familie calda, cu principii bazate pe respect si demnitate.
Depasesc momentul de confuzie datorat revenirii brutale si realizez ca pot anula “paragraful” neplacut din poveste.
Cum?
Cum altfel decit introducind in scena elementul de legatura, prajitura mea Boema, pe care sa o ofer omului ce a facut ca viata mea sa poata fi scrisa doar cu pagini minunate.
Ce spuneti?
O incheiere potrivita?




Structurata pe mai multe etape, pregatirea prajiturii poate parea complicata insa nu este deloc asa.
Ingredientele sint simple si accesibile:

Blat:
- 200 ml lapte 
- 250 grame zahar tos
- 250 grame faina
- 4 oua
- 200 grame unt (un pachet)
- 1 1/2 pachet praf de copt
- 100 grame cacao
- 100 grame ciocolata neagra 52% cacao (optional)
Sirop:
- 250 grame zahar
- 100 ml apa
- 50 ml lichior Amaretto
Glazura:
- 250 grame zahar tos
- 100 ml apa
- 50 grame cacao
- 2 linguri miere de albine
- 25 grame de unt

Crema de caramel sarat:
- 200 grame zahar
- o lingurita apa
- 25 grame unt 
- o lingura smintina grasa
- sare, un virf de cutit
- 2 galbenusuri
- 150 ml lapte
- 2 linguri mascarpone
- 100 grame unt

Frisca:
- 300 ml smintina de separator
- 1 plic zahar pudra vanilat Dr Oetker

Incepem cu pregatirea blatului.
Punem intr-un vas laptele, zaharul, untul si cacao si, la alegere, si ciocolata neagra.
Incalzim la foc mic toate ingredientele amestecind continuu, fara sa fie nevoie sa atinga punctul de fierbere insa suficient timp cit sa se topeasca zaharul si untul iar pudra de cacao sa fie incorporata omogen in amestec.
Se indeparteaza vasul de pe foc lasindu-se sa se raceasca.


Se separa galbenusurile de albusuri apoi se incorporeaza in amestecul cu cacao.


Se cern impreuna faina si praful de copt adaugindu-se in ploaie in compozitie.


Albusurile se bat spuma si cu miscari usoare se incorporeaza in aluat.


Turnam compozitia intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu faina. Uniformizam cu ajutorul lamei unui cutit apoi introducem tava in cuptorul incins la 200 grade Celsius pentru aproximativ 45 de minute. Vom sti ca este gata cind marginile blatului se vor desprinde usor de pe forma.
Lasam sa se raceasca in cuptor cu usa usor intredeschisa asa incit schimbul de temperatura sa se faca treptat iar prajitura sa nu se lase.
Se portioneaza in patrate egale cu un cutit subtire, foarte bine ascutit.


Caramelizam cantitatea de zahar prevazuta pentru sirop apoi stingem cu apa, lasind cinci minute sa fiarba, asa incit zaharul sa se topeasca complet. Adaugam pentru aroma si lichiorul Disarono.
Utilizind o pensula insiropam uniform prajitura portionata mai inainte.
Pregatim acum glazura de fondant.
Punem intr-un vas zaharul impreuna cu apa si pudra de cacao mentionate la inceputul retetei pentru aceasta etapa apoi asezam vasul pe flacara mica lasind s fiarba impreuna timp de 10 minute. Amestecam din timp in timp ca sa impiedicam formarea unui strat zaharisit pe marginea vasului. Oprim focul si adaugam mierea de albine si untul. Folosind un mixer cu teluri amestecam energic compozitia (atentie la stropii fierbinti) care pe masura ce se va raci se va si intari.


Cind glazura va avea consistenta unei smintini legate se va turna cu lingura intr-un strat uniform peste blatul portionat, pastrind o lingura de glazura pentru tusa finala a prajiturilor. Se introduce tava la frigider pina realizam crema de caramel sarat cu care vom orna prajiturile.


Pentru obtinerea caramelului sarat turnam zaharul pregatit impreuna cu apa intr-un vas lasind sa se topeasca la foc mic pina va capata culoarea chihlimbarului. Adaugam cu grija untul, moment in care se vor produce vapori de abur ce ne pot produce arsuri daca nu lucram cu atentie, apoi incorporam smintina si sarea. Vom obtine un amestec cremos de culoarea mierii de albine.


Separam doua galbenusuri de albus, pe care le vom bate energic impreuna cu laptele intr-un vas, deasupra unei cratite in care fierbe apa, pina se vor lega ca si ciulamaua. Indepartam vasul de pe sursa de caldura lasind crema sa se racoreasca usor. Adaugam doua linguri de mascarpone si incorporam bine, apoi turnam crema caramel continuind sa amestecam.


Punem si untul omogenizind bine compozitia asa incit sa obtinem o crema fina dar ferma.


Utilizind un poche decoram prajiturile cu crema obtinuta mai sus apoi introducem din nou tava la rece.


Pentru finalizarea prajiturilor mai avem nevoie doar de frisca pe care o vom obtine amestecind la treapta a doua de viteza a telurilor 300 ml de smintina grasa de separator cu continutul unui plic de zahar pudra vanilat Dr. Oetker pina vom obtine creste ferme.


Reluam operatia de decorare incarcind de data aceasta poche-ul cu frisca si ornam generos prajiturile.


Inmuiem la foc mic glazura pastrata, doar atit cit sa devina fluida, apoi spritam artistic peste motul prajiturilor.



Se vor pastra la rece cel putin doua ore inaintea servirii pentru o consistenta cremoasa, combinata cu asprimea fondantului glazurii.
Gust divin!
Lasati-va in voia simturilor la fiecare inghititura.
Efectul va fi senzational!

3 comentarii: