luni, 18 iulie 2016

Café frappé - καφές φραπέ

Cum m-am indragostit de  frappé sau poveste cu tineri absolventi.
Ultimul an de facultate.
Munca sustinuta, ultimele examene, proiect de absolvire – lucrare de diploma.
Zile fierbinti, cu emotii si nopti nedormite.
Tigari innodate si cafele fara numar.
Sustinerea lucrarii, tirul de intrebari, raspunsuri ferme, sigure, satisfactia notei maxime, meritate.
Descatusarea.
Mai avem un pas: repartizarea guvernamentala centralizata.
Ne clasam printre fruntasi, garantia obtinerii repartitiilor pe care ni le dorim.
Avem ragaz de o vacanta pina la incadrare.
Ne oferim un premiu: calatorim in Grecia.
Posibilitati restrinse, efort financiar sustinut din bursa, ne deplasam cu trenul.
Sosirea la granita aduce trupe de graniceri, romani si bulgari.
Iesim pe culoar, se trag canapelele, se verifica suporturile de bagaje, plafonul.
Prezentam pasaportul, raspundem intrebarilor jumatate in limba romana, jumatate bulgareste, justificam motivul calatoriei.
Ni se arunca priviri, in parte suspicioase („va mai intoarceti?”), dar mai ales pline de invidie pentru statutul nostru privilegiat: calatorim intr-o tara din afara lagarului comunist.
Se relaxeaza totul in noapte, cind ajungem in vama Promachonas.
Aici nimeni nu este interesat de ce ar putea ascunde canapelele compartimentului sau valizele noastre.
Ne asternem pe drum permitindu-ne chiar sa adormim, inconfortabil dar fara grija.
Ne trezim in zori, cind trenul traverseaza periferia Salonicului, sub razele blinde ale soarelui la rasarit.
Frematam usor la primul pas pe pamintul de unde ni se trag originile, usor nelinistiti de necunoscut dar atit de dornici sa vedem totul.
Primul chiosc de pe peron ne ofera si prima experienta (modesta si totusi surprinzatoare) a unei societati de consum, fara restrictii.
Ne trebuie o cafea.
„Frappé sau espresso?” – suna intrebarea.
Eram familiarizati cu denumirile din revistele grecesti pe care le primeam prin posta insa ne aflam pentru prima data in situatia de a alege.
Nu aveam timp sa stam, ne astepta o intilnire cu lumea despre care stiam doar din presa amintita, asa ca, am ales cafeaua rece, pe care o puteam consuma din mers.
Buna alegere!
Eram in orasul in care se inventase frappé-ul, nu puteam sa pierdem ocazia de a-l gusta.
Rezultatul unei improvizatii ridicat la rang de bautura nationala.
Un laitmotiv (leitmotiv) racoritor  al teraselor si cafenelelor, completind briza marii si zgomotul valurilor, insotind si intretinind atmosfera vibranta a locurilor in care oamenii vin sa se relaxeze, sa-si petreaca timpul cu prietenii.






Prepararea 
Cafeaua poate fi făcută fie cu un shacker (agitator de cocktail) sau cu un amestecător adecvat (de exemplu, un mixer de mină). 
Una sau două lingurițe de cafea instant (Nescafe), zahar (dupa gust) si un pic de apă sunt amestecate pentru a forma o spumă. La aceasta se adaugă cuburi de gheață și lapte rece.

Ingrediente
- 1 - 3 lingurite de cafea instant, de preferință Nescafe, versiunea greacă
- 2-3 lingurite de zahar granulat
- apă
- gheaţă
- lapte

Într-un pahar se combină cafeaua instant, zahărul si o lingura de apă suficientă pentru dizolva cafeaua si zaharul.
Se agită puternic timp de cel puțin 30 de secunde până se obtine un amestec cremos si foarte spumos.
Se adauga lapte pina la jumatatea recipientului si se continua agitarea energica pina obtinem un guler de spuma de 2 – 3 cm.
Se adauga trei – patru cuburi de gheata si se completeaza cu lapte, omogenizindu-se compozitia.

Facultativ se poate adauga frisca.

O mingiiere racoritoare pentru zile caniculare!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu