Nu e chiar ca piata de legume din Atena (λαχαναγορά της
Αθήνας) dar are si Piata Mare din Braila renumele ei.
Si-a mai pierdut din staif dar tot are o oferta bogata,
diversa, autohtona si nu numai.
Nu cumpar din prima.
Imi place sa ma plimb printre tarabe, sa caut cu privirea
cele mai fragede legume, sa simt in nari mirosul frunzelor de patrunjel, sa
compar prospetimea legaturilor de marar si leustean ce vor da savoare
preparatelor gatite pe plita mea.
Pentru mine, si chipul tirgovetilor are legatura cu
ciorba mea.
Stiu sigur ca fasolea va fierbe foarte bine numai daca o
cumpar de la tinara cu chipul aspru ce isi lasa jos dumicatul cind ma vede,
chiar daca este poate prima data in zi cind maninca.
Pentru morcovi si verdeata merg la maicuta cu glasul
moale si miini delicate, cu care de fiecare data imi strecoara si un ardei
iute supliment in plasa.
Isi ordoneaza cu atita grija „vitrina” ca nu poti sa nu
observi gospodina din spatele tejghelei.
Intotdeauna voi depasi marginile listei intocmite de
acasa.
Contribuie la asta si felul in care isi cinta vinzatorii
marfa: „cartofi roz de Covasna, acum recoltati”, „rosii dulci si carnoase de
Matca”, „vinete si ardei gras din pepinierele de Buzau”, „varza de Insuratei”,
toate cu garantia originii sanatoase, lipsite de ingrasamintele otravitoare.
Intr-un colt de piata stau delicatesele, produse de
import cu eticheta bio si pret pe masura.
Arunc un ochi si acolo pentru ca imi plac provocarile.
Citeva anghinare, despre care stiu ca se trec foarte
repede – deci necesita consum imediat iar eu nu stiu de cita vreme stau pe
raft, ceva fasole lata pestrita, un soi diferit de cel autohton, napi, vinete
subtiri si lunguiete si, surpriza – dovlecei rotunzi, fragezi, de un verde intunecat stropit cu galben pal si cu puf ce pisca pe codita, semn ca sint foarte proaspeti.
Aleg fascinata sase bucati si in timp ce vinzatorul ii
aseaza pe cintar deja stiu cum ii voi gati: greceste.
Vor mai astepta o vreme pina ma voi documenta in privinta
soiului.
Urmeaza: Google, search „dovlecei rotunzi” si images.
Rezultat: Zucchini Tondi di Piacenza, dovlecei cu gust de nucă, dulci, consistenta ferma si cu
un continut redus de apa, ceea ce ii face sa fie preferati celorlalte specii,
pretindu-se mai bine la copt si fript pe gratar.
Constat ca am facut alegerea optima pentru a gati rapid
intr-o zi caniculara un fel preferat pentru familia mea, dovlecei umpluti cu
orez si carne tocata de pui - Στρογγυλά κολοκυθάκια γεμιστά με ρύζι και κιμά
Aleg sa prepar umplutura cu carne de pui din doua motive: este mai usoara pentru digestie (avind in vedere si faptul ca vorbim totusi de tocatura - vara) si necesita un timp mai scurt de gatire (un cuptor incins pentru mai putina vreme - pe canicula).
- 300 g. piept de pui
- 2 linguri de orez
- 2 roșii coapte
- 1 ardei verde
- 1 ceapa
- 2 cepe verzi
- 2 cepe verzi
- 4 linguri ulei de măsline
- vin alb 1/2 cana
- 1/2 legatura de patrunjel
- 1/2 legatura de marar
- 1 ou (sau 2 - 3 galbenusuri)
- 1 ou (sau 2 - 3 galbenusuri)
- sare si piper, apreciind dupa gust
Cu un cuțit se taie o pălărie din dovlecei
apoi, cu o lingurita indepartam miezul.
Punem uleiul de masline intr-o tigaie, si pina cind acesta se incalzeste tocam ceapa uscata si pe cea verde.
O vom cali usor, pina se va inmuia.
Se spala orezul si se gateste impreuna cu ceapa pentru 3 - 4 minute.
Tocam si miezul dovleceilor adaugindu-l in tigaie.
Se oparesc rosiile, se curata de coaja si se dau pe razatoarea mica.
Pulpa rezultata se adauga compozitiei din tigaie, lasindu-se sa fiarba la foc mic pina ce tot lichidul este absorbit de boabele de orez.
Carnea de pui se toaca impreuna cu ardeiul, patrunjelul si mararul, punindu-se apoi in amestecul din tigaie.
Se gateste totul pentru maxim 5 minute apoi se adauga si vinul, lasindu-se sa mai dea impreuna citeva clocote fara sa scada prea mult.
Compozitia nu trebuie sa fie uscata.
Se opreste focul lasindu-se umplutura sa se raceasca putin.
Se adauga oul (galbenusurile - in cazul meu, pentru ca mi-am dorit ca umplutura sa nu fie foarte legata), sarea si piperul - dupa gust, se omogenizeaza compozitia, dupa care se lasa deoparte pentru cinci minute, timp in care se vor combina aromele.
Asezam dovleceii intr-un vas din sticla termorezistenta si ii umplem cu amestecul pregatit
Turnam apa calda pina la jumatatea dovleceilor, acoperim cu capacul vasului si lasam sa fiarba la cuptor aproximativ 45 de minute.apoi, cu o lingurita indepartam miezul.
Punem uleiul de masline intr-o tigaie, si pina cind acesta se incalzeste tocam ceapa uscata si pe cea verde.
O vom cali usor, pina se va inmuia.
Se spala orezul si se gateste impreuna cu ceapa pentru 3 - 4 minute.
Tocam si miezul dovleceilor adaugindu-l in tigaie.
Se oparesc rosiile, se curata de coaja si se dau pe razatoarea mica.
Pulpa rezultata se adauga compozitiei din tigaie, lasindu-se sa fiarba la foc mic pina ce tot lichidul este absorbit de boabele de orez.
Carnea de pui se toaca impreuna cu ardeiul, patrunjelul si mararul, punindu-se apoi in amestecul din tigaie.
Se gateste totul pentru maxim 5 minute apoi se adauga si vinul, lasindu-se sa mai dea impreuna citeva clocote fara sa scada prea mult.
Compozitia nu trebuie sa fie uscata.
Se opreste focul lasindu-se umplutura sa se raceasca putin.
Se adauga oul (galbenusurile - in cazul meu, pentru ca mi-am dorit ca umplutura sa nu fie foarte legata), sarea si piperul - dupa gust, se omogenizeaza compozitia, dupa care se lasa deoparte pentru cinci minute, timp in care se vor combina aromele.
Asezam dovleceii intr-un vas din sticla termorezistenta si ii umplem cu amestecul pregatit
Se indeparteaza capacul si se mai lasa mincarea in cuptor pentru un sfert de ora, ca sa scada sosul si dovleceii sa se coaca putin.
Se servesc atit calzi cit si reci in combinatie cu un iaurt grecesc scurs.
Puneti la rece un vin alb sec, dati drumul muzicii in surdina pentru atmosfera si savurati un preparat delicios!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu