marți, 19 iulie 2016

Souvlaki de pui cu cartofi taranesti - σουβλάκι κοτόπουλο

O mincare foarte simpla și ușoara, ce induce  o stare de spirit potrivita concediului de vară.
Ma si vad in Plaka, sub un umbrar racoros, cu un pahar cu bere rece in fata, asteptind cea mai potrivita combinatie cu acest cadru.
Souvlaki de pui cu cartofi rumeniti in ulei de masline, purtind in ei bogatia aromei mediteraneene de oregano proaspat - σουβλάκι κοτόπουλο.
Povestea retetei:





Iata cum fac eu:
- 300 grame piept de pui dezosat (carne de porc, miel, vitel)
- patru cartofi
- 2 + 2 linguri ulei de masline
- sare, piper, oregano
- zeama de la o lamiie
- un catel de usturoi

Reteta povestita

Feliez pieptul de pui, il fragezesc putin, apoi il pun la marinat.
Pregatesc intr-un bol sare - doua lingurite, adaug piper - dupa gust, o lingurita oregano, pe care le amestec bine cu doua linguri ulei de masline si zeama de la o lamiie.
Trec fiecare felie de carne prin  amestecul de mai sus asezindu-le apoi pe o farfurie.
Torn deasupra restul marinatei depozitind carnea in frigider pentru cel putin jumatate de ora.
Puteti marina carnea si de pe o zi pe alta.
Va fi mai bine patrunsa, si, deci, mai frageda.
Se scoate carnea si se suprapun toate feliile incercind sa obtin o bucata de forma paralelipipedica.
Tai bucata de carne in doua pe lungime apoi transversal, cautind sa formez cuburi uniforme.
Pun cuburile pe frigarui, apreciind sa obtin portii egale.
Voi aseza frigaruile pe gratar si nu vreau ca acestea sa se gateasca neuniform.
Curat  cartofii, ii spal si ii tai felii mari.
Ii fierb pe jumatate intr-o cratita incapatoare.
Ii scurg intr-o strecuratoare lasindu-i citeva minute sa se racoreasca.
Pe urma ii rastorn in tigaia in care ii voi gati, presar un praf de sare, adaug un catel de usturoi trecut prin presa, oregano din belsug si doua linguri de ulei de masline.
Amestec cu grija, sa nu farim cartofii, astfel incit sa fie bine asezonati pe toate partile.
Incing gratarul pe care voi frige frigaruile si aprind flacara sub tigaia cu cartofi.
Cartofii si frigaruile se vor face in acelasi timp asa incit vor ajunge la masa la aceeasi temperatura.
Cu ochii in patru atit la cartofi cit si la carnita, sa nu se arda, pregatesc un sos tzatziki (vezi reteta).


Voi servi frigaruile cu lipie calda, unsa cu ulei de masline, doar cu virful degetelor, usor, si fripte pe gratar, doar putin, cit sa se incalzeasca.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu