miercuri, 23 noiembrie 2011

Supa de fasole

FASOLEA

Fasolea contine o cantitate mare de proteine si fibre - cu rol in mentinerea unui tranzit intestinal normal, este hranitoare si are un continut caloric redus, prezentind un indice glicemic foarte scazut.
Reprezinta un aliment ieftin si o cale sanatoasa de a include elemente nutritive in alimentatia zilnica.
Este o sursa buna de vitamine B inclusiv acid folic si minerale: fier, potasiu, seleniu, magneziu si ceva calciu.
Fasolea boabe aduce putine grasimi si nici o urma de colesterol.
Contine antioxidanti, intarind sistemul imunitar si, prin reducerea nivelului de colesterol total din sange ca si a LDL (colesterolul „rau”) contribuie la reducerea riscului de boala cardiaca.
E bine de stiut.

Si, astazi am gatit fasole. La cererea consumatorului.
O supa savuroasa si hranitoare.


Exista atitea feluri de supa de fasole cite gospodine.
Sa va spun cum o prepar eu.

Pentru supa pregatesc o mina de legume:
- morcov, o radacina patrunjel, o felie de telina, frunze de telina, o ceapa, o legatura de frunze de patrunjel
Imi mai trebuie
- sare - dupa gust,
- ulei cam o cescuta,
- doua - trei lingurite de pasta de rosii.

Pentru patru portii folosesc cam 0.500 kg fasole cu bobul mic (pentru ca fierbe foarte bine - repede, nu scoate coji, este cremoasa). Dar pun la inmuiat intotdeauna mai multa si fac in completare fasole batuta - preferata mamei mele.

Fierb fasolea schimbind de trei ori apa. In felul acesta scapati de discomfortul balonarii de cite ori mincati fasole. Ca  un secret, adaugati citeva boabe de piper la fiert. Efectul antibalonare e sigur.

Tai legumele in bucati mai mari si le pun la fiert impreuna cu fasolea, pina ce bobul se striveste usor.
Atunci adaug uleiul si sarea si numai la sfirsit pasta de rosii.
Toc patrunjelul si inainte de a inchide focul il adaug lasind sa dea citeva clocote apoi opresc si acopar cu un capac pentru ca patrunjelul sa isi lase aroma in supa.

Si asta e tot.

2 comentarii: